Степанов пояснив, чому Гана обігнала Україну в черзі COVAX за вакциною від COVID-19

Степанов пояснив, чому Гана обігнала Україну в черзі COVAX за вакциною від COVID-19

Україна, на відміну від африканської Гани, не отримала вакцину Pfizer проти коронавірусу від міжнародного фонду COVAX через глобальну нестачу потужностей виробника.



Ситуацію пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який виступив у прямому ефірі «Право на владу». Програма транслювалася ввечері четверга, 25 лютого, на YouTube-каналі ТСН (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Як сказав глава МОЗ, у світі є певна кількість вакцин. Зареєстровані препарати, якими робляться щеплення й ефективність яких доведена, – це Sinopharm, Sinovac, Moderna, Pfizer, AstraZeneca.


«Вони пройшли першу, другу стадію [випробувань]. Головна мета, щоб зробити цю вакцинацію якомога більшій кількості громадян країни. Кожна країна бореться саме за це», – зазначив Степанов.

Максим Степанов в ефірі "Право на владу"

Міністр підкреслив, що жодна країна світу не могла собі дозволити робити щеплення громадянам якимось одним препаратом. Навіть в Ізраїлі були дві вакцини – Moderna і Pfizer, вказав глава відомства.


«Тому що потужностей одного виробника вакцин не вистачить для всіх. Зараз ви бачите, що відбувається – Pfizer зриває поставки, AstraZeneca зриває поставки. Вони всі відкладають свої поставки. Тому що не вистачає потужностей, такої безпрецедентної вакцинації в світі ще не було ніколи. Крім цього, потрібно виробляти інші вакцини. Інші хвороби нікуди не поділися», – пояснив Степанов.

Він запевнив, що Україна також отримає Pfizer та інші вакцини від COVID-19.

Міністр також сказав, що почався тільки перший етап прищеплювальної кампанії, буде ще друга «хвиля» вакцинації.

«Ні для кого не секрет, що через пів року треба робити ще одне щеплення. Тими ж препаратами Moderna та Pfizer, або іншими вакцинами. Тому це довга історія», – підсумував міністр.

Пропонуємо подивитися трансляцію програми:

 

Залиште свій коментар