Застрелили в полоні та викинули тіло на вулицю: з’ясувалися деталі розправи окупантів над литовським режисером у Маріуполі

Застрелили в полоні та викинули тіло на вулицю: з’ясувалися деталі розправи окупантів над литовським режисером у Маріуполі

Стало відомо, як саме загинув литовський режисер Мантас Кведаравічюс у Маріуполі. Чоловіка російські окупанти взяли в полон, а потім розстріляли.



Дружина закатованого і вбитого литовця, ризикуючи власним життям, вивезла тіло чоловіка із заблокованого рашистами міста. Про цей злочин Росії, а також про страшну смерть українського журналіста та письменника Євгена Баля під Маріуполем розповіла Уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

«З’явилася нова інформація про обставини загибелі литовського режисера Мантаса Кведаравічюса у Маріуполі. Він потрапив у полон до рашистів, які згодом його розстріляли. Тіло режисера окупанти викинули на вулицю. Його дружина, ризикуючи життям, вивезла тіло з блокованого міста та привезла до Литви», – повідомила Денісова.


Мантас Кведаравічюс

Омбудсмен зазначила: про те, як саме загинув литовський журналіст, Україна знала раніше. Однак ця інформація не розголошувалася, поки відважна вдова вбитого литовського режисера не опинилася в безпеці на батьківщині.

Цей злочин – далеко не єдиний, скоєний російськими окупантами стосовно культурних діячів та журналістів. Так, під тим же Маріуполем, у селищі Мелекіне, загинув український журналіст, письменник та волонтер Євген Баль. Чоловіка, якому було 78 років, путінські вбивці забрали просто з його будинку ще 18 березня і жорстоко катували впродовж трьох діб.


Євген Баль

«Приводом для затримання начебто стали «компрометуючі» фото разом із українськими військовими. За три дні його відпустили з жорстокими побоями. 2 квітня Євген Баль пішов із життя. Смерть настала в результаті катувань, яким піддали журналіста-ветерана російські окупанти», – зазначила Денісова.

Вона нагадала, що вбивства та тортури стосовно журналістів порушують цілу низку міжнародних конвенцій та декларацій і є воєнним злочином.

«Звертаюсь до Комісії ООН із розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, з вимогою врахувати ці факти вчинення РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні», – закликала Денісова.

Залиште свій коментар