У Білорусі політв’язень Латипов у залі суду перерізав собі горло (відео 18+)

У Білорусі політв’язень Латипов у залі суду перерізав собі горло (відео 18+)

Ще один білорус вирішив покінчити з життям після численних звинувачень і погроз.



У Мінську під час суду політв’язень Степан Латипов перерізав собі горло. Латипова затримали у вересні минулого року, він житель так званої «Площі Змін» — у дворі активно протестували проти насильства і влади у Білорусі.

Більш детально — у матеріалі ТСН.ua.


У Мінську відбувалися імпровізовані концерти і просто посиденьки жителів будинків, що перебувають на вулиці Червякова. Там на трансформаторній будці — мурал двох діджеїв: 6 серпня на офіційному заході в Київському сквері Мінська вони включили пісню Віктора Цоя «Перемен!».

«Площа Змін», як жителі прозвали свій двір, прославилася на всю Білорусь перш за все тим, що невідомі в масках мало не кожен день знищували цей мурал. А люди кожен раз його відновлювали.


 


Як пише видання «Настоящее время», 15 вересня 2020 року на момент одного з таких протистоянь невідомі в цивільному і масках, які в черговий раз зібралися знищити зображення, затримали місцевого жителя Степана Латипова. Він загородив собою мурал і вимагав у невідомих представитися і показати документи. Чоловіка затримали і забрали в мікроавтобус без номерних знаків. У квартирі Степана зламали двері і провели обшук, вилучили флеш-карти, мобільні телефони, ноутбуки, ключі від машини, банківські картки та готівку.

Степан Латипов.

Коли Степана з перев’язаним ротом виводили з під’їзду, сусіди кричали «Ганьба» і «Стьопа, ми з тобою».

Чоловіка доставили до ізолятору в провулку Окрестина. Його підозрюють у справі про масові заворушення (ст. 293 КК РБ).

Державні білоруські телеканали ОНТ і «Білорусь-1» 19 вересня 2020 року синхронно показали сюжети про Латипова. Його звинуватили в тому, що він нібито збирався використовувати отруйні речовини проти силовиків і в ефірі обох каналів показали ємності з якимись речовинами. У сюжетах також повідомили, що Латипов «94 рази притягувався до адміністративної відповідальності, сім років тому проти нього порушували справу про шахрайство, а зараз — за організацію масових заворушень».

Степану Латипову 41 рік. Він народився в Брестській області, навчався в білоруській школі. Батьки — біологи. Степан за професією арборист, а також промисловий альпініст.

1 червня 2021 року у Мінську на судовому засіданні політв’язень Степан Латипов спробував перерізати собі горло. Перед тим, як спробувати покінчити з життям, Латипов сказав:

«Мені пообіцяли, що якщо я не визнаю провину, то порушать кримінальні справи проти моїх рідних і сусідів», — передає його слова TUT.BY з посиланням на його родичів.

Він встав на лавку і встромив собі ручку в горло. Видання уточнює, що у Латипова з собою була папка з документами. Степан дістав з неї якийсь предмет, швидше за все, це була кулькова ручка, уперся ногами в решітку і встромив собі щось в горло або почав його різати. Потім впав і став різати собі руки.


До суду приїхала швидка допомога. Повідомляють, що Латипова вводять в штучну кому.

Батько Латипова розповів, що Степан сидів у ШІЗО від 11 квітня, разом з ним перебували люди з психічними відхиленнями. Всіх, хто був в залі суду, вигнали.

Залиште свій коментар