В Офісі генпрокурора заявили, що трагедія трапилась у селі Віролюбівка Костянтинівської міської територіальної громади під час роздачі гуманітарної допомоги. На жаль, зазнали поранень працівники Червоного Хреста, є загиблі.

Що з’ясував Офіс генпрокурора

Війська держави-агресора зі ствольної артилерії завдали удару по 3 автомобілям Міжнародного Комітету Червоного Хреста у селі Віролюбівка Костянтинівської міської територіальної громади під час роздачі гуманітарної допомоги,
– розповіли в Офісі генпрокурора.


Там відкрили справу за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Адже внаслідок обстрілу росіян:

  • постраждало 5 працівників Міжнародного Комітету Червоного Хреста;
  • на місці атаки загинули троє чоловіків, двоє їхніх колег зазнали осколкових поранень й мінно-вибухових травм.

Правоохоронці станом на 21 вересня 2024 року:


  • встановили два місця влучання артилерійських снарядів та одне місце влучання ударного дрона;
  • вилучили з місця події уламки згаданих боєприпасів та залишки безпілотного апарату.

Оглянувши місце події та провівши слідчі дії, експертизи та допити свідків встановили, що Росія здійснила по Віролюбівці на Донеччині:

  • артилерійський обстріл – двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152 міліметри;
  • безпілотним баражуючим боєприпасом «Ланцет», що перебуває лише на озброєнні збройних сил Росії.

Снаряди 152 міліметри використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник, і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА «Ланцет», а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста,
– заявив генпрокурор Андрій Костін.

Проаналізувавши сліди пошкоджень навколишніх будівель та автомобілів та зафіксовані місця влучань боєприпасів, попередньо визначено, що прильот був з вогневих позицій артилерійських підрозділів, які, ймовірно, розміщувались у районі села Ягідне Бахмутського району Донецької області – тобто з території, яка окупована російськими військами.

Офіс генпрокурора розповів, що на окупованій території, з якої здійснено постріл, у веденні бойових дій беруть участь:

  • ️1065 артилерійський полк 98 повітряно-десантної дивізії;
  • ️артилерійський підрозділ 200 окремої мотострілецької бригади.

Відомо, що вищезгадані російські підрозділи мають на озброєнні артилерійські системи для ведення вогню снарядами калібру 152 міліметри та ударні безпілотники «Ланцет».

18 вересня 2024 року, з метою недопущення аналогічних фактів обстрілів та можливої загибелі людей при видачі гуманітарної допомоги, рішенням Ради оборони Донецької області введено в дію заборону на переміщення представників благодійних організацій у прифронтових громадах області без відповідного погодження з ОВА,
– заявили в Офісі генпрокурора.

Там додали, що досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.