Великий обмін: Україна повернула додому ще 103 військовополонених, серед них азовці

Великий обмін: Україна повернула додому ще 103 військовополонених, серед них азовці

Триває великий обмін полоненими: Україна та Росія сьогодні, 14 вересня, повернули додому військових. Обмін відбувся за формулою «103 на 103».



Нагадаємо, учора, 13 вересня, додому з російського полону повернулось 49 людей, серед яких 23 жінок. Також серед полонених, які вийшли на волю, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії.

Обмін продовжується: кого повернула і отримала Україна

Про обмін військовополоненими у суботу першою повідомила РФ, зазначивши, що повернула 103 військових, які потрапили в полон на Курському напрямку. В обміні взяли участь ОАЕ. Зараз звільнені з полону росіяни перебувають у Білорусі. Рух «Наш вихід» з пошуку та повернення з полону російських військових стверджує, що всі обміняні росіяни – з Курської області. Дві третини з них – строковики.


Українська сторона повідомила про великий обмін трохи пізніше. Нардеп, заступник комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Мисягін підтвердив інформацію про обмін, зазначивши, що додому повертаються воїни бригади «Азов».

Президент України Володимир Зеленський повідомив про обмін 103 воїнів. «Наші – вдома. Ще 103 воїнів вдалося повернути в Україну з російського полону. 82 рядових та сержантів. 21 офіцера. Захисників Київщини, Донеччини, Маріуполя та «Азовсталі», Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Воїнів ЗСУ, Національної гвардії України, прикордонників, поліцейських», – зазначив президент, показавши фото обміняних полонених.


 


Омбудсман Дмитро Лубінець також повідомив про великий обмін. Він зазначив, що серед звільнених — оборонці 36 бригади морської піхоти, Нацгвардії, зокрема 12-ї бригади спеціального призначення «Азов», прикордонники, представники спецпідрозділу «Кракен». Також є представники Нацполу та тероборони, ДСНС, підрозділів ЗСУ.

«Переважна більшість звільнених – люди, які утримувалися з перших днів війни. Повернені потребують серйозної реабілітації, адже за час перебування у полоні стан їхнього здоров’я значно погіршився», – написав Лубінець.

 


Керівниця-засновниця Патронатної служби «Азову» Олена Толкачова повідомила, що 23 азовців сьогодні повертаються на рідну землю після понад двох років полону.

Додамо, загалом з початку повномасштабного вторгнення вдалося провести 57 обмінів військовополоненими і повернути 3672 українців.

Обмін: Україна повернула зазисників «Азовсталі»

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що сьогодні додому повертаються з полону ще 103 українці. Серед звільнених цього разу 38 нацгвардійців. Воїнів ЗСУ вдалося повернути 28: серед них двоє зі спецпідрозділу «Кракен», двоє – з Міжнародного легіону, троє з Сил спеціальних операцій, один – з Сил територіальної оборони.

Додому їдуть восьмеро прикордонників, четверо поліцейських, двадцять один військовий моряк, троє представників Державної спеціальної служби транспорту, один – Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Всі звільнені цього разу – чоловіки: 82 солдатів та сержантів; 21 військовослужбовець належить до офіцерського складу.
Звільнені військовослужбовці брали участь у захисті від російських окупантів міста Маріуполя – 69 осіб (у тому числі оборонці «Азовсталі» – 31 особа), Донеччини, Луганщини, запорізького, херсонського, харківського та київського напрямків. Серед них також є двоє охоронців ЧАЕС.

 

 

Залиште свій коментар