Воїнам потрібні дрони: ієромонах Макарій Дутка організовує масштабні збори для ЗСУ

Воїнам потрібні дрони: ієромонах Макарій Дутка організовує масштабні збори для ЗСУ

Це неймовірно, але за останні пів року отцеві вдалося зібрати уже понад вісім мільйонів гривень.



До волонтерського руху отець Макарій, чернець Святоуспенської Унівської лаври, активно долучився в лютому цього року. Спершу зібрав понад 120 тисяч гривень на медичні засоби для 15-ї окремої бригади артилерійської розвідки. А коли у квітні переміг на чемпіонаті України з паверліфтингу, поставивши свій восьмий рекорд України, оголосив про новий збір — 500 тисяч гривень, який вдалося закрити за дві доби. Відтоді не припиняє волонтерської діяльності.

“За весь цей час вдалося зібрати близько 8,3 мільйона гривень для ЗСУ. Щодня ця сума збільшується, — розповідає ієромонах-студит Макарій Дутка. — Хтось донатить 100 — 200 гривень, а хтось — значно більше. От, приміром, під час збору восьмого мільйона, який тривав 22 дні, 120 тисяч гривень задонатив пан Василь Букатюк, керівник будівельної дирекції при Патріархові УГКЦ. Загалом до збору долучилося близько 60 парафій як в Україні, так і за кордоном, зокрема п’ять — з Чикаго (США). Кошти надходять не лише від громад УГКЦ, а й від парафій ПЦУ”.


Отець Макарій приватно звертається до людей, закликаючи допомагати нашим воїнам. У месенджери надсилає голосові повідомлення, телефонує або спілкується особисто з людьми, які приходять у Святоуспенську Унівську лавру.

“Постійно пишу на своїй сторінці у соціальній мережі про збір коштів. Але помітив, що мої читачі донатять не так багато, як люди, до яких звертаюся особисто, — каже ієромонах-волонтер. — Тож щодня після богослужіння і сніданку йду у свою “робочу” келію. Перехрестився — і починаю волонтерську діяльність. У соцмережах шукаю сторінки єпископів, священників, мирян. Якщо знаходжу номер, то телефоную. Відрекомендовуюся й розповідаю про збір коштів для ЗСУ. Багато співрозмовників, які мене особисто не знають, кажуть: чули, що “якийсь монах збирає мільйони на дрони”. Тоді простіше продовжувати розмову. На мої голосові повідомлення у месенджерах відповідає 95% одержувачів. Одна жінка написала, що захоплюється тим, як я звертаюся до незнайомих людей і прошу долучатися до збору. Та жодна людина, з якою доводилось спілкуватися, не обурювалася через такі звернення. У нас — війна. Всі розуміють, що відбувається”.


За словами отця Макарія, коли вдалося зібрати п’ятий мільйон і кошти від людей далі надходили, то подумав, що вдасться зібрати і десять мільйонів. “Але простіше не стає. Кожен наступний збір — складніший. Та я вірю, що все вдасться”, — каже ієромонах.

Нині чернець збирає кошти на FPV-дрони для 24-ї ОМБр імені короля Данила.

“Ми також виділили суму для протезування воїну 103-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ, — зауважує отець Макарій. — Монахи Святоуспенської Унівської лаври, брати яких воюють, просили турнікети. Нещодавно отримав 30 американських турнікетів на суму 40 000 гривень від медикині зі Львова. А загалом потрібно 60 штук. Є дуже багато приватних звернень. Люди просять для рідних, які воюють, кошти на тепловізори, шоломи чи інше спорядження. Але я працюю суто у рамках благодійного проєкту “Пташки перемоги”. Надсилаю їм зібрані кошти, а вже волонтерський фонд закуповує дрони чи інші потрібні речі для ЗСУ. Насправді я навіть не бачу тих грошей, які вдається зібрати, хіба ту частину, яку передають готівкою. Маю довірену особу, яка ходить у банк, отримує перекази і пересилає кошти на рахунок волонтерського фонду”.

Тим, хто найбільше донатить, отець Макарій надсилає подячні грамоти від військових. Для заохочення.

Залиште свій коментар