Відповідну інформацію віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України озвучила 20 червня. Це трапилось після того, як окупанти заблокували виїзд із Херсонщини.


Верещук пояснила, як люди можуть виїхати з Херсонщини

Виїдьте, будь ласка, бо наша армія обов’язково деокуповуватиме ці землі. Наша воля це робити є непохитною. І дуже-дуже важко потім буде відкрити гуманітарний коридор, коли там будуть діти,
– пояснила міністерка.

Ірина Верещук запевнила, що люди не порушать закон, якщо виїдуть через тимчасово окупований Крим. Міністерка пояснила, що наразі це ледь не єдиний коридор, яким можна виїхати з Херсонщини.

«Отже, якщо є можливість, виїдьте, особливо з дітками», – запевнила Ірина Верещук.

Посадовиця пояснила, як можна діяти надалі:


  • щойно потрапите на територію третіх країн – Європейського Союзу чи інших – треба звернутись у будь-яке консульство або знайти можливість зателефонувати в міністерство;
  • навіть без жодних документів вас впустять усі країни;
  • якщо буде потрібно, влада виготовить документи, передасть в консульство, де люди будуть перебувати.

Місцева влада закликала людей виїхати з Херсонщини

Очільник Херсонської обласної ради Олександр Самойленко закликав людей евакуюватися з Херсонської області. Адже Збройним Силам України необхідний плацдарм для звільнення міст та сіл Херсонщини.

Посадовець пригадав, що всі бачили, як російські окупанти діяли перед тим, як покидали північ Київщини – Бучу та Ірпінь. Подібну тактику росіяни застосовували, «звільняючи» Маріуполь та майже зруйнувавши місто з 400 тисячами населення.

Саме тому, як Олександр Самойленко пояснив, такий сценарій звільнення є неприйнятним для Херсона.

Так, я сам виступив із таким закликом (виїжджати з тимчасово окупованих територій Херсонщини – 24 канал). Для чого він? Збройні Сили України повинні мати плацдарм для діяльності,
– пояснив глава облради.

Додав, що не засуджує, ані людей, які евакуйовуватимуться через тимчасово окупований Крим, ані тих, які вирішать залишитися.