«Червоний Хрест» реєструє всіх бійців, які виходять із заводу «Азовсталь»

«Червоний Хрест» реєструє всіх бійців, які виходять із заводу «Азовсталь»

Команда Міжнародного комітету Червоного Хреста заявляє, що цього тижня зареєструвала сотні українських військовополонених із заводу «Азовсталь» у Маріуполі.



Джерело: Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), а також російський пропагандистський ресурс «РИА Новости»

Деталі: У вівторок 17 травня МКЧХ на прохання сторін почав реєстрацію бійців, які залишають завод «Азовсталь», у тому числі поранених. Операція продовжилася в середу і ще тривала в четвер, тобто 18-19 травня.


МКЧХ не перевозить військовополонених до місць їх утримання.

Процес реєстрації, якому сприяв МКЧХ, передбачає заповнення форми з особистими даними, такими як ім’я, дата народження та найближчий родич. Ця інформація дозволяє комітету відстежувати тих, хто був захоплений, і допомагати їм підтримувати зв’язок зі своїми сім’ями.


Відповідно до мандата, наданого МКЧХ державами згідно з Женевськими конвенціями 1949 року, комітет повинен мати негайний доступ до всіх військовополонених у всіх місцях їх утримання. МКЧХ має бути дозволено опитувати військовополонених без свідків, а тривалість і частоту цих відвідувань не повинні надмірно обмежувати.

Коли дозволяють обставини, кожна сторона конфлікту повинна зробити  все можливе для пошуку та збору загиблих, додають в організації.

МКЧХ «підтримує конфіденційний діалог зі сторонами конфлікту щодо їхніх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом».

«Червоний Хрест» не повідомляє, скільки точно бійців з «Азовсталі» зареєстровано.

Раніше цього дня російські пропагандисти з «РИА Новости» заявили, що представники Києва та «Червоного хреста» відвідали полонених українських бійців та переконалися, що їх «утримують у нормальних умовах».

За твердженням Міноборони Росії, за попередню добу з «Азовсталі» вийшов ще 771 боєць полку «Азов», а загалом із 16 травня «в полон здалися» 1730 бійців, у тому числі 80 поранених. 18 травня повідомлялося, що з заблокованого заводу вийшли 959 бійців.

Поплічник окупантів з ОРДО Денис Пушилін у четвер вранці заявляв, що більше половини українських військових, які перебували на «Азовсталі», вже «склали зброю».

Залиште свій коментар