Уже не в Польщу. Куди найчастіше їздять українські заробітчани

Уже не в Польщу. Куди найчастіше їздять українські заробітчани

Українські заробітчани останнім часом стали частіше їздити на роботу в Німеччину і Чехію, а не в Польщу. Насамперед це пов’язано з більш високою зарплатою: якщо в Польщі платять вiд 2800 злотих, то в Німеччині – від 7400 в перекладі на польську валюту.



«Наразі мінімальна заробітна плата в Польщі становить 2,8 тис. злотих брутто. В Україні ставка – 6 тис. грн, тобто приблизно 883 злотих на місяць. Це в три рази менше. В Німеччині, між тим, з 1 липня цього року мінімальна заробітна плата становить 1536 євро брутто, тобто в перерахунку 7041 злотий», – заявили в бюро з працевлаштування Personnel Service. Про це повідомляє Польське радіо.

При цьому тисячі українців, які проживають у Польщі, нелегально працюють на німецьких фермерів і підприємців. «Це набагато простіше, оскільки дефіцит працівників, на який скаржаться дедалі більше роботодавців у Німеччині, змушує владу закривати очі на нелегальних іммігрантів з-за кордону. Це велика загроза для нас», – заявив Кшиштоф Інглот з Personnel Service.


У Німеччині для роботи найчастіше потрібне знання німецької мови. Але й рівень тіньової зайнятості серед заробітчан тут в рази нижчий, ніж у Польщі.

У Чехії для українців також відриті сотні різних вакансій: в першу чергу там потребують різноробочих, технічних і медичних працівників. Розмір зарплати залежить від умов і може складати до 150 тис. Грн на місяць.


Варто зазначити, що в Польщі за останній квартал кількість вакансій злетіла на третину. Це безпосередньо пов’язано з тим, що дедалі менше українців їдуть у сусідню державу на заробітки. При цьому вже в жовтні закінчується контракт з візовим оператором, після чого більшість українців не зможе отримувати робочі візи.

В цілому ж охочих жити та працювати за кордоном в Україні не стало менше – 40% хотіли б переїхати в іншу країну на постійне місце проживання. 54% українців виїхати не готові, а 6% – ще не визначилися.

Залиште свій коментар