Комісаренко: Дельта «вибухне» в Україні вже у вересні, вакцинацію потрібно прискорити удвічі

Комісаренко: Дельта «вибухне» в Україні вже у вересні, вакцинацію потрібно прискорити удвічі

Сплеск захворюваності на коронавірус в Україні неминучий уже найближчим часом, тому виникла необхідність у додаткових карантинних обмеженнях. Зокрема, правоохоронним органам слід посилити контроль за дотриманням маскового режиму в громадських місцях, а уряду повернути штрафи за порушення карантину.



Вакцинованим українцям, можливо, знадобиться і третє щеплення. До того ж його можна робити навіть не тим препаратом, який вводили перший раз. Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповів голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони, академік НАН України Сергій Комісаренко. Далі наводимо його пряму мову (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця цієї публікації).

Спалах Дельта-штаму можливий у вересні.

Восени можливий вибух захворюваності через ДельтуМи припускаємо збільшення кількості людей, які будуть інфіковані, через те що у наших сусідів і з півночі, і з заходу поширюється варіант Дельта. Я думаю, ми можемо передбачити суттєве збільшення і в нас. Особливо тоді, коли люди будуть повертатися після відпусток.


У серпні, на початку вересня, коли в нас будуть святкування 30-ї річниці Незалежності. Зрештою, ці заходи (дозвіл працювати в офісах під час карантину тим, хто прищепився, і заборона працювати офлайн нещепленим. – Ред.) – є раціональними, я б їх підтримав.

Я дуже не хотів би, але, на жаль, можна припустити, що десь у вересні, на початку жовтня можливий вибух – значне збільшення кількості людей, які будуть інфіковані. Ми повинні розуміти, що напевно це буде новий варіант штаму, тобто Дельта, перебіг якого значно тяжчий. Ми повинні зробити все, щоб цього не було.


Слід жорсткіше карати тих, хто не носить маскиКонтролювати дотримання маскового режиму слід, особливо там, де є велике скупчення людей, зокрема в закритих приміщеннях. Серед протиепідемічних заходів носіння масок є одним із головних.

Якою має бути відповідальність за неправильне носіння маски? Тут важлива роль правоохоронних органів. Наприклад, у демократичних країнах, де цінується особиста свобода, як-от Франція, Великобританія, були введені дуже строгі норми дотримання протиепідемічних заходів, зокрема носіння масок. У тих же США носіння масок у багатьох випадках є майже обов’язковим.

У великих магазинах в Україні, на жаль, не дотримуються цих правил. Вони нібито підтримують вказівки, які їм даються, але в них немає людей, які б стежили за відвідувачами. Я часто відвідую МегаМаркет, там на вході стоїть людина з термометром, але вона практично ніколи не вимірює температуру. Людина може заходити в масці, а потім знімає маску. І ніхто не зробить зауваження. Іноді реакція на зауваження просто незрозуміла – «хочу і не ношу».

Людей, які не хочуть носити маски, треба просто видаляти з магазину. Я думаю, що можна було б повернути штрафи. Це б дуже добре дисциплінувало.

Темпи вакцинації в Україні слід удвічі збільшити.

Темпи вакцинації слід прискорити удвічіЗрозуміло, що в лютому, в березні у нас вакцинація практично не відбувалася. Нове керівництво МОЗ зробило дуже хороший акцент на цьому, і зараз ми вакцинуємо досить багато людей, 120-130 тисяч щодня.

Кабінет міністрів поставив мету: за місяць вакцинувати 8 мільйонів осіб. Це чудово, якщо так буде. Уряд пообіцяв, що забезпечить вакцинами. До речі, вакцини, які зараз є, найкращої якості. Це Pfizer і Moderna. Вважається, що вони найкраще захищають від нового варіанту вірусу.

Але щоб за місяць вакцинувати 8 мільйонів осіб, щодня треба вакцинувати 240-250 тисяч людей, тобто удвічі збільшити темпи.

Чи потрібне третє щеплення від коронавірусу?Можна проводити повторну вакцинацію іншою вакциною. Після AstraZeneca або CoronaVac можна щепитися – іноді це навіть рекомендується – Moderna або Pfizer. Johnson & Johnson у нас немає, і, можливо, це добре.

Але я думаю, що людині, яка перехворіла, поки досить мати одну вакцинацію через 3-4 місяці після хвороби. Для вакцинації Pfizer і Moderna потрібно два уколи.

Залиште свій коментар